top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 8.juni

Hellig sky med minne- og merkedager: 8. juni er dagen for det kjente vikingangrepet på Lindisfarne i 793. Det var ikke første gangen at vikinger herjet på de britiske øyene. Men angrepet i 793 sendte sjokkbølger gjennom hele det kristne Europa. Med dette overfallet seilte vikingene inn i verdenshistorien og historiebøkene. Angrepet på Lindisfarne blir regnet som starten på ca 250 år vikingtid.

Vi vet ikke om vikingene 793 kom fra Danmark eller Norge. Norske vikinger fulgte vanligvis den nordlige leden via Shetland og Orknøyene til Hebridene og Irland. Danske vikinger herjet fortrinnsvis i Sørøst England og langs den engelske kanalen. Lindisfarne ligger midt imellom.

Vikingene tok med seg tilbake impulser fra kristen europeisk kultur og kristne slaver. Mange vikinger slo seg etter hvert ned på øyene i vest. Der fikk de barn med britiske keltere og anglosaksiske etterkommere.

Bildet fra commons.wikimedia.org er «The (Viking) Domesday Stone». Det er en gravstein fra 800-tallet, funnet på kirkegården på Lindisfarne. Den viser vikinger som angriper – kanskje et minne om den traumatiske 8. juni i 793. Lindisfarne ble flere ganger herjet av vikingpirater. I 875 flyktet munkene for godt (foto Schillerwein Public Domain; kilder: wikipedia; english-heritage.org.uk).
6 visninger

Comments


bottom of page