top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 18.mars

Hellig sky 18. mars: Withburga var en angelsaksisk kongsdatter i Øst-England. Hun hadde tre søstre og en halvsøster og en niese som alle blir husket som hellige prinsesser.

Withburga (Wihtburh) ble født på midten av 600-tallet. Hennes far ble drept i en krig i 654. Withburga og fostermoren ble sendt til nordkysten av Norfolk. Senere ble hun eneboer på et ensomt sted der markedsbyen Dereham ligger i dag. Hun samlet et fellesskap av kvinner rundt seg. De bygde en kirke og et lite kloster. Withburga temmet to hjortekuer som ga dem daglig melk. En lokal høvding jaktet på hjortedyrene for å ramme klosteret, men hesten snublet og skurken døde.

Withburga døde den 17. mars i 743. Hun ble først gravlagt utenfor sin kirke. 55 år senere ble graven åpnet og liket var like friskt. Legemet ble skrinlagt i kirken. I den tomme graven kom det opp en hellig kilde. I år 974 stjal munkene fra Ely skrinet og førte det til Ely. Der ble hun gravlagt ved siden av sine hellige søstre Ethelreda og Sexburga. Dette skjedde for 1050 år siden. I 1106 ble de hellige gravene flyttet til høyalteret i katedralen i Ely. Legemet til Withburga skal ha vært like friskt den gangen også.

Bildet fra gograph.org.uk viser Withburgas første grav og kilde i Dereham (foto Rob Farrow CC-BY-SA 2.0; kilder: wikipedia; A. Dunbar «A Dictionary of Saintly Women» 1904; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de).
11 visninger

Comments


bottom of page