top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 18.juni

Hellig sky med minne- og merkedager: 18. juni i år 1000 gikk Gissur Teitsson og Hjalti Skeggjason i land på Vestmannaeyjar sør i Island. Der bygde de den første kjente kirken på Island.

Det fantes keltiske munker («papaer») på Island før de første vikingerne slo seg ned der fra 874. Kanskje hadde noen kristne slaver og ukjente bønder små gårdskirker på 900-tallet. Olaf Tryggvasson sendte i 997 Tangbrand fra Saksen som misjonsbiskop til Island. Sagalitteraturen forteller at biskop Þangbrandur for hardt fram. Men det er usikkert hvor troverdig kildene er. Noen få islendinger ble døpt, blant dem var Gissur Tveitsson og hans svigersønn Hjalti Skeggjason. De dro til Norge i 999. Da var også Tangbrand kommet hjem og klaget over Islendingene som ikke ville ta imot kristen tro. Gissur og Hjalti sa til Olaf Tryggvason at en ny tro ikke kunne bli innført med vold og drap, bare med overtalelse. Olaf Tryggvason sendte da Gissur og Hjalti tilbake til Island, sammen med tremateriale til å reise en kirke. Framme på Vestmannaeyjar reiste de en liten stolpekirke, trolig på nordsiden av Hjaltebukta. Så fortsatte de til alltinget på Thingvellir. Der ble kristentroen vedtatt i juli 1000.

Til tusenårsjubileet for kristningen av Island ga Norge en stavkirke i gave til Island. Heimaey stavkirke er en kopi av Holtålen stavkirke fra 1170. Den ble reist i juli 2000 på sørsiden av Hjaltebukta på Heimaey på Vestmannaeyjar. Bildet er fra commons.wikimedia.org (foto Flickr Julien Varnot CC-BY-SA 2.0; kilder: wikipedia; snl.no; J.H. Schumachers artikkel om Tangbrand i nbl.snl.no; «Kristni saga» på heimskringla.no).


2 visninger

Comments


bottom of page