top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 15. februar

Hellig sky med minne- og merkedager: Seffremess 15. februar er minnedagen for biskop Sigfrid og hans nevøer. Sigfrid (Sigurd) var en engelsk misjonsbiskop som for 1000 år siden virket i Norge og i Sverige. Det er usikkert om han var en person eller om det var flere biskoper med lignende navn.

En kilde hevder at Sigfrid var en angelsaksisk munk fra Glastonbury. I 995 ble han med Olav Tryggvason til Norge. Der ble den første kjente kristne messe feiret på norsk grunn, på Moster. Året etter kom de til Selja og oppdaget relikviene etter Sunniva og hennes følge.

I 1008 var Sigfrid i Västergötland. Han (eller en biskop Bernhard?) døpte den svenske konge Olof Skötkonung i en kilde i Husaby. Der ble det bygget en stavkirke som senere ble ombygget til dagens steinkirke.

I 1015 fulgte Sigfrid Olav Haraldsson (den hellige) til Selja. Han ble Olavs biskop i Nidaros. «Sjursmesse» på primstaven på lille julaften har navnet fra «Sigurdsmesse».

Adam av Bremen skriver før 1070 at erkebiskopen i Hamburg-Bremen sendte Sigfrid og hans tre nevøer til Sverige. Nevøene døde som martyrer i Växjö. De ble halshugget. Sigurd / Sigfrid fant deres hoder i en kurv som fløt på vannet. Derfor er han i kirkekunsten avbildet med en kurv med tre hoder. Kanskje Sigfrid ble martyr sammen med dem. Han døde før 1040 eller i 1045 i Växjö. Växjö domkirke ble reist over hans grav.

Bildet hentet fra commons.wikimedia.org er fra steinkirken i Husaby fra tidlig 1100-tallet (foto Hans A. Rosbach CC-BY-SA 3.0; kilder wikipedia; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de; celticsaints.org; glaubenszeugen.de).8 visninger

Kommentarer


bottom of page