Hellig sky 9. Mars: Mary Anning var en engelsk fossilsamler og amatørbotaniker. Hun var en viktig men ukjent forsker i utviklingen av paleontologi-faget om forhistorisk liv.
Dagen etter kvinnedagen 8. mars minnes vi Mary Anning. Hun ble født den 21. mai 1799 i Lyme Regis på «Jura-kysten» sør i England. Hun vokste opp i stor fattigdom. Familien hørte til en frikirke. Det var på søndagsskolen der at Mary lærte seg å lese og å skrive. Familien livnærte seg blant annet ved å selge fossiler til turister. Mary Anning oppdaget flere dinosaur-sjeletter. Hun solgte dem videre til kjente geologer som tok æren for oppdagelsene. Mary var en nær venn med geologen Henry de la Beche. Han lagde i 1830 tegningen «Duria Antiquior» basert på hennes funn. Tegningen ble solgt som postkort og ga Mary en viss inntekt. Anning-familien ble trofaste kirkegjengere i den anglikanske St. Michael menigheten i Lyme Regis. Noen få brev og skrifter av Mary vitner om hennes kristne trosliv og trøsten troen ga henne i livets stormer. Vi vet ikke om og hvordan vitenskapens oppdagelser påvirket hennes kristne tro. De fleste kirkegjengere trodde den gangen at Gud hadde skapt jorden i løpet av 6 dager med dinosaurer og alt som har levd. Og at de forhistoriske dyrene ble utryddet av storflommen eller andre naturkatastrofer.
Mary Anning døde av brystkreft den 9. mars i 1847. Tre år senere ble det avduket et minnevindu for henne i St. Michael’s Church. Glassmaleriene illustrerer barmhjertighetsgjerningene fra Bergprekenen. Vinduet vitner om at søken etter kunnskap utfra et rent hjerte er etter Guds vilje. På bildet fra commons.wikimedia.org er Mary Anning avbildet sammen med sin hund. Det var trolig hunden Tray som ledet Mary til flere av hennes banebrytende oppdagelser. Hunden omkom i et jordras i 1833 som nesten tok livet av Mary også. Maleriet fra før 1842 henger på Natural History Museum i London (foto Public Domain; kilder: Ch. Matenaar i fembio.org; J.P. Rafferty i Encyclopædia Britannica; I. Tattum 2.11.2018 i churchtimes.co.uk; M. Wieland i creation.com; wikipedia).

Commenti