Hellig sky 7. mars: Johan Raattamaa var en svensk lekpredikant og leder for den læstadianske bevegelsen. Finsk wikipedia kaller ham for «Nordens apostel».
Juhani (Juho) Johansson Raattamaa ble født den 12. september 1811 i Karesusuvanto helt nord i Sverige på grensen til Finland. Han var av småbondeslekt. Familien var velstående og velansett. De var finskspråklige. Johan hadde fem søsken. To av brødrene ble også kjente lekpredikanter. 18 år gammel ble Johan (Juhani) trosopplærer og kirkevert i menigheten til prest Lars Levi Læstadius. Presten så Johans begavelser. Men han kritiserte Johan for hans kjærlighet til brennevinen. Johan skammet seg senere over denne perioden i livet. I 1832 giftet han seg med Eva Larsdotter Alatalo.
Prest Læstadius fikk en spesiell kallsopplevelse den 1. januar 1844 i møte med den samiske kvinnen Mari Andersson-Clementsdotter som vitnet for ham. Johan (Juhani) Raattamaa ble også grepet av vekkelsen. Han hadde sin livsforandrende frelsesopplevelse i 1846. Han ble lærer på læstadianernes omgangsskoler. Om kvelden holdt han møter for barnas foreldre. Fra 1848 var han skolemester for reiseskolene. Han ble en kjent omreisende lekpredikant og sjelesørger og åndelig veileder. Han var mild og forståelsesfull i møte med synderen, men tydelig og bestemt i sin tale mot synden. Etter at prost Læstadius døde i 1861 var Johan Raattamaa den ubestridte lederen i bevegelsen. Mot slutten av hans liv begynte splittelsen i læstadianismen bli synlig.
Johans kone Eva døde i 1885. Etterpå giftet han seg med Karolina Larsdotter. Juhani (Johan) Raattamaa døde den 7. mars 1899. Han ble gravlagt på den gamle kirkegården i Karesuando. Begravelsesfølget skal ha vært to kilometer langt. Bildet fra commons.wikipedia.org viser altertavlen i Jukkasjärvi kirke øst for Kiruna. Bildene er malt av kunstneren Bror Hjorth i 1958. På høyre side står Johan Raattamaa med gult hår og skjegg bak den knelende presten Læstadius (foto Skogsfrun CC-BY-SA 3.0; kilder: Olaus Brännstöm i Svenskt biografiskt lexikon; svensk og finsk wikipedia).


Comments