Hellig sky 4.april
- Mecky Wohlenberg
- 4. apr.
- 2 min lesing
Hellig sky 4. april: Ambrosius var en viktig kirkeleder på 300-tallet. Han er forfatteren bak adventssalmen «Folkefrelsar til oss kom».
I forrige uke var Maria budskapsdag. Noen sang da trolig salmen «Folkefrelsar» skrevet av Ambrosius. Den latinske originalteksten «Veni redemptor gentium» er den eldste kristne salmetekst utenom bibelens tekster i våre salmebøker.
Ambrosius ble født ca 339 i Trier. Han kom fra en kristen romersk familie. Faren var stattholder i Gallia. Legenden forteller at en bisverm satte seg på ansiktet til lille Ambrosius da han lå i sin seng. Biene skadet ikke barnet, men la igjen en dråpe honning i hans munn. Dette gjorde at gutten ble svært veltalende. Etter farens død flyttet familien til Roma der Ambrosius fikk sin utdannelse. Han gjorde karriere i det romerske embetsverket. Bare 33 år gammel ble han stattholder for Nord Italia, med sete i Milano. Ambrosius nøt stor respekt blant folket. I Milano var det strid blant ortodokse kristne som trodde på Jesus som både Gud og menneske, og arianerne som hevdet at Jesus bare var et flott menneske. Menighetene i Milano valgte Ambrosius til biskop, selv om han på det tidspunktet ennå ikke var døpt. Han ble døpt den 30. november i 374 og bispevigslet en uke senere den 7. desember. Ambrosius ga da bort alt han eide. Han ble en folkekjær biskop. Han brukte kirkens gullkar til å kjøpe fri slaver. Han ledet Monikas sønn Augustin til en kristen tro. Han leste seg opp i østkirkens greske skrifter, og han innførte østkirkens menighetssang i vestkirken. Ambrosius forsvarte kirken mot keiseren og staten. Han var mild overfor annerledes troende. Men gjennom sin katekisme og sin salmediktning fremmet han en tydelig tro på at Jesus er både Gud og menneske. Salmen «Folkefrelsar til oss kom» understreker dette.
Ambrosius døde på påskeaften den 4. april i 397. I kirkekunsten er han ofte avbildet sammen med bier. Bildet fra commons.wikimedia.org viser bi-underet på et maleri av Filippo Lippi fra 1441-47 (foto MenkinAlRire CC-BY-SA 4.0; kilder: Emma-Elze Bongers i «Nytt Norsk Salmeleksikon» (2011); J. Januschek i glaubenszeugen.de; P.E. Odden i katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de; Ray Simpson i «Saints of the Isles» (2003); wikipedia).

Komentáre