top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 29.april

Hellig sky 29. april: Dichu var en grisegjeter nord i Irland i første del av 400-tallet. Han var den første som ble omvendt og døpt av Patrick.

Dichu var sønnen til den lokale høvdingen på sørsiden av Lough Strangford. Patrick gikk i land der i 432. Dichu ville forsvare seg mot de fremmede. Han sendte sine gjeterhunder for å jage dem bort. Da hundene ikke gjorde det, dro Dichu sitt sverd. Men han mistet all kraft. I stedet lyttet han ydmykt til Patricks forkynnelse. Han ble en nær venn og disippel av Patrick. Dichu ga Patrick en låve («Sabhall» på gammelirsk) til å bruke som kirke. Sabhall ble til dagens Saul nordøst for Downpatrick i Nord Irland.

Tradisjonen sier at Patrick døde i Dichus bønnelåve den 17. mars i 461, og han ble gravlagt i Downpatrick. Det ble senere reist en steinkirke og et kloster i Saul.

Bildet fra geograph.org.uk viser minnekapellet fra 1933 i Saul på stedet der låvekirken og senere klosterkirken stod (foto Eric Jones CC-BY-SA 2.0; kilder: wikipedia; W. Grattan-Flood i Catholic Encyclopedia (1908); Canon O’Hanlon i omniumsanctorumhiberniae.com; P.E. Odden på katolsk.no; Ray Simpson i «Saints of the Isles»).
3 visninger

Comments


bottom of page