top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 26. juni

Hellig sky 26. juni: Colman av Lambay var munk og abbed i Irland på 500-tallet. Han var disippel hos Kolumba før mesteren dro til Iona. Kolumba (Columcille) er av samme navneroten som Colman. Det fantes over 200 helgener i Irland med dette navnet. Det fortelles at klosterlederen Carthagus den yngre ropte en gang: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet tolv munker med samme navn ut.

Rundt år 530 grunnla Kolumba et lite kloster på øya Lambay i Irskesjøen utenfor dagens Dublin. Øya het Reachrainn den gangen. Kolumba satte inn sin elev Colman til å lede virksomheten på Reachrainn. Minnedagen til denne Colman er oppført både den 16. og 26. juni.

Øya Rathlin utenfor nordøst kysten av Irland har samme navn. Det første kjente vikingangrepet i Irland skjedde på en av de to Reachrainn-øyene i år 795, to somre etter angrepet på Lindisfarne. Vikingene kalte øya Reachrainn utenfor Dublin som «lamme-øya», derfra dagens navn Lambay. I dag bor det en stor flokk wallabier-kenguruer på øya. De ble satt ut der på 1980-tallet av dyreparken i Dublin. Øya er godt synlig fra fly under innflyvning til Dublin Airport. Luftfotoet er hentet fra geograph.org.uk (foto Joseph Mischyshyn CC-BY-SA 2.0; kilder: wikipedia; celticsaints.org; omniumsanctorumhiberniae.com; P.E. Odden i katolsk.no).
0 visninger

Comments


bottom of page