top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 22.juni

Hellig sky 22. juni: Alban gjelder for å være den første kristne martyr i det romerske Britannia. Albanus var en romersk borger, trolig soldat. Han bodde i sitt eget hus i Verulanum, dagens St Albans nordvest for London. Under kristenforfølgelsen i år 304 (eller 209 eller 254) gjemte han en kristen flyktning i sitt hus. Han var trolig en prest. Under samtalene med presten fikk Alban en kristen tro.

Da skjulestedet ble oppdaget, byttet Alban sine klær med flyktningen. Presten fikk unnslippe, mens Alban ble tatt til fange. Han ble dømt og henrettet på en høyde utenfor byen. Dette skjedde den 22. juni i kanskje år 304 eller 305. Men det kan ha skjedd så tidlig som i 208 eller 209. Over graven ble det senere bygget et kloster. Klosterkirken ble til den store St. Albans katedralen med Englands lengste kirkeskip.

Klosterkirken på Selja var vigslet til Alban. Den er kanskje bygget av munker fra St Albans. På bildet er alteret i Albanuskyrkja i Selje kloster. Der var det trolig en relikvie etter Alban (foto MW privat, kilder: wikipedia; celticsaints.org; D. Nash Ford i earlybritishkingdoms.com; P.E.Odden i katolsk.no; J.Schäfer i heiligenlexikon.de; Ray Simpson i «Saints of the Isles»).
2 visninger

Comments


bottom of page