top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 22.april

Hellig sky med minne- og merkedager: 22. april er den internasjonale «Jordens dag». «Earth Day» ble først markert i USA i 1970. Fra 1990 er dette en internasjonal aksjonsdag for miljøvern og vern av skaperverket. I 2009 erklærte FN dagen til «Den internasjonale Moder Jord Dag». Temaet for Earth Day 2024 er «Planet vs. Plastics». 22. april markeres som en kirkelig helligdag («Creation Day») i ELCA som er en evangelisk-luthersk kirke i USA.

22. april er også minnedagen for Rufin av Glendalough. Lite er kjent om ham, bare at han var en keltisk kristen eneboer i Glendalough. Denne dalen i skogåsene sør for Dublin gjemmer to innsjøer og en gammel klosterlandsby. Klosteret ble grunnlagt av Kevin rundt år 600. Han var en stor dyrevenn. Legenden forteller at Kevin ba med utstrakte armer. En svarttrost bygde reir i hans hånd. Kevin dro ikke tilbake sin hånd inntil fugleungene var ute av reiret.

Noen plasser står at Rufin (også kalt Rufus) døde allerede i 202. Dette var i så fall lenge før vi vet om andre kristne i Irland. Andre mener at Rufin var disippel av Kevin, og at han etterfulgte sin lærer som leder i Glendalough da Kevin døde 3. juni 618.

Bildet fra commons.wikimedia.org viser innsjøene og klosterlandsbyen i Glendalough (foto Joe King CC-BY-SA 3.0; kilder: wikipedia; earthday.org; omniumsanctorumhiberniae.com; saintsfeastfamily.com; heiligenlexikon.de).
5 visninger

Kommentarer


bottom of page