top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 15.april

Hellig sky 15. april: Thomas Byles var en romersk katolsk prest som hjalp passasjerer og som omkom under Titanic-forliset 15. april 1912.

Roussel Davids Byles ble født den 26. februar 1870 i Leeds. Han var sønn til en protestantisk pastor og menighetsforstander. Han studerte teologi i Oxford. Han konverterte til den romersk-katolske kirke og tok navnet Thomas. Fra 1899 studerte Thomas i Roma. Han ble presteviet i 1902. Han ble katolsk menighetsprest i St. Helen´s kirken i Chipping Ongar i Essex. I 1912 var han med på jomfruturen til RMS Titanic. Thomas var på vei til New York for å vie sin yngre bror. På søndag etter påske 14. april 1912 holdt Thomas katolske messer for både andre- og tredjeklassespassasjerer på Titanic. Han prekte om den kristne tro og kirkens sakramenter som en redningsbåt i livets havarier. Om kvelden bad han sin tidebønn på øvre dekk akkurat da skipet rammet isfjellet. Han hjalp mange tredjeklassespassasjerer opp til båtdekket og til livbåtene. To ganger avslo han å selv få en plass i en livbåt. Thomas trøstet sine medpassasjerer mens skipet sank. Han ba med dem og mottok skriftemål og ga syndsforlatelse til passasjerer som var fanget på akterenden av Titanic. Thomas Byles druknet i forliset, han fikk sin grav i Atlanterhavet.

Bildet fra commons.wikimedia.org viser vinduet til minne om Thomas Byles i hans tidligere soknekirke St. Helen’s i Chipping Ongar. På glassmaleriet er Jesus den gode hyrde avbildet sammen med Patrick og Thomas Aquinas (foto AndyScott CC-BY-SA 4.0; kilder: wikipedia; Scott Archer i fatherbyles.com; encyclopedia-titanica.org).
2 visninger

Comments


bottom of page