Hellig sky 13. juni: Erlend var biskop på Færøyene på slutten av 1200-tallet. Han begynte byggingen av Magnuskatedralen i Kirkjubøur.
Erlend (Erlendur) ble født i Hordaland. Han var lærer og domherre i Bergen. I 1269 ble han vigslet til biskop på Færøyene. Bispesete lå i Kirkjubøur med den lille Olavskirken fra 1100-tallet som domkirke.
Erlend var (kirke)-politisk aktiv både på Færøyene og i Norge. I sin bispetid reiste han trolig flere ganger til Norge. I Erlends tid kom den nye landsloven av Magnus Lagabøte i 1274, den har 750 års jubileum i år. Erlend er trolig forfatteren av Færøyenes eldste bevarte dokument, Fårebrevet fra 1298 med landbruksbestemmelser for Færøyene.
Rundt år 1300 begynte Erlend med byggingen av en stor gotisk katedral i Kirkjubøur, Magnuskatedralen. Dette var den største middelalderbygningen på Færøyene, og byggingen krevde masse ressurser. Det var kanskje derfor at rasende bønder den 13. juni 1308 tok livet av Erlend utenfor Ólavskirkjan. Andre kilder hevder at Erlend døde i Bergen, kanskje i landflyktighet? Men Erlend ble gravlagt i sin kirke i Kirkjubøur. Katedralen ble trolig aldri fullført, kanskje fordi Erlend døde eller flyktet fra landet. På Færøyene blir ruinene bare kalt for «Muren» (Múrurin).
Erlends etterfølger biskop Jon I «den tyske» undersøkte liket i 1420. Så erklærte han Erlend for å være en helgen. Vanlige helgenbevis var at liket ikke hadde gått i oppløsning og luktet godt. Men det kan også ligge kirkepolitiske grunner bak en slik helgenkåring. Erlend er avbildet med en skulptur på Nidarosdomens vestfront i dag.
Bildet fra commons.wikimedia.org viser ruinen etter Magnuskatedralen ved siden av den lille Ólavskirkjan. Olavskirken er et godt eksempel på størrelsen av middelalderens domkirker i Nordatlanteren. Magnuskatedralen er dekket med et tretak i dag (foto Ekrem Canli CC-BY-SA 4.0; kilder: wikipedia; snl.no; folkakirkjan.fo).
Comments