top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky med minne- og merkedager - 1.februar

1. februar er imbolc i Irland, den første dagen i den keltiske vårtiden fra februar til april. Sollyset seirer over vinteren. I førkristen mytologi ble den keltiske lysgudinnen Brigid feiret denne dagen. I kristen tid ble dette minnedagen for Irlands åndelige (jord)mor Brigid av Kildare. Mye i legendene om Brigid av Kildare kan forklares som en kristning av den keltiske lysgudinnen Brigid. Men jeg har også møtt motsatt argumentasjon som sier: Det vi vet om den førkristne gudinnen Brigid er fargelagt av legendene om Brigid av Kildare.

Brigid (Brigida) av Kildare ble født ca år 451 i Faughart nær dagens grense til Nord Irland. Noen kilder sier at faren var en irsk høvding og moren en slavejente fra Skottland. Det hevdes også at Brigid og/eller foreldrene var blitt døpt av Patrick. Som tenåring bestemte Brigid seg for å vie sitt liv til Gud. Derfor avviste hun flere friere. 18 år gammel grunnla hun sitt første kloster. Ca år 480 grunnla hun det kjente dobbeltklosteret for kvinner og menn i Kildare der hun også var leder. Navnet «Kildare» betyr «kirken/cellen under eika» eller «eikelund». Klosteret ble kjent som et senter for lærdom og kunst. En biskop så i en visjon Brigid som «kelternes Maria». Ledet av Den hellige ånd skal han ha bedt bønnen over henne som ellers brukes ved bispevigsel. Det finnes mange legender om Brigid: - Hun mangfoldiggjør mat til de fattige. - Hun beskrives som en sjenerøs venn av dyr og mennesker. - Og slik som Patrick huskes for trekløveren, blir Brigid husket for sitt kors laget av strå. Med det forklare hun sin kristne tro for en døende mann.

Brigid døde en 1. februar for ca 1500 år siden, kanskje i år 525. Bildet fra commons.wikimedia.org viser noen St. Brigid’s Cross flettet av strå (foto CEllen CC-BY-SA 4.0; kilder: wikipedia; celticsaints.org; omniumsanctorumhiberniae.com; saintsfeastfamily.com; Ray Simpson i «Saints of the Isles»; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de).12 visninger

Comentarios


bottom of page