top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 9.juli

Hellig sky 9. juli: Broccaidh var en abbed og biskop i tidlig kristen tid i Irland.

Noen kilder sier at Broccaidh var nevø til Patrick av Irland. Han var en av de 19 helgenbarna til Darerca, søstera til Patrick. Hun skal ha blitt mor til 17 sønner og to døtre. Andre sier at hun var en åndelig mor til alle dem. Alle hennes 17 sønner skal ha blitt biskoper. De tidlige kirkene i Irland var stort sett klosterkirker med abbeder som ledere. Biskopene hadde en mer begrenset liturgisk funksjon.

Broccaidh skal for 1500 år siden ha grunnlagt flere kirker og klostre i det nordvestlige Irland. Ett av klostrene var i Meelick i Mayo. I dag er det bare et rundt-tårn igjen fra klosteranlegget. Tårnet ble reist engang mellom år 923 og 1013. Det er 22 meter høyt. Inngangen er 4 meter over bakkenivå, trolig for at munkene kunne gjemme seg i tårnet når klosteret ble angrepet av vikinger.

Bildet fra commons.wikimedia.org viser rundt-tårnet på gravplassen i Meelick (foto JohnArmagh CC-BY-SA 3.0; kilder: wikipedia; curiousireland.ie; P.E. Odden på katolsk.no; omniumsanctorumhiberniae.com; westporttourism.com).3 visninger

Comments


bottom of page