top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig Sky - 9.februar

Hellig sky 9. februar: Teilo var en viktig kirkeleder på 500-tallet i Wales. Han var av kongelig slekt. Han ble født i Penally ved Tenby på den walisiske riviera. Teilo ble elev hos de kjente klosterlederne Dyfrig og Paul Aurelian. Senere samarbeidet Teilo med sin venn (og fetter?) David av Wales. De to reiste sammen på pilgrimsferd til Jerusalem. Under en gul-sott-pandemi ledet Teilo en gruppe walisiske kristne til asyl i Bretagne. Der bodde han i 7 år hos Samson av Dol. Teilo vendte så tilbake til Wales.

Teilo grunnla flere kirker i Wales og Cornwall og Bretagne. Han lærte sine disipler til å ha ærefrykt for ethvert liv. Så langt det står i vår makt må vi unngå å såre eller skade andre.

Teilo døde ca år 580 i Llandeilo («Teilos kirke»). Det ble strid hvor han skulle gravlegges. For kirkene i både Llandeilo og Penally og Llandaff (Cardiff) ønsket alle å få hans skrin. Etter en våkenatt i bønn skjedde det et under: Neste morgen lå det tre identiske lik av Teilo som ventet å bli gravlagt i hver sin kirke. Teilos grav i Llandaff-katedralen i Cardiff ble et mye besøkt pilegrimsmål. På bildet fra geograph.org.uk ser vi den spennende Nikolaus-og-Teilo-kirken i Penally. Den står på en kirkegård som opprinnelig var sirkelformet. Den har to gamle keltiske steinkors i kirkens sørlige tverrskip (foto David Luther Thomas CC BY-SA 2.0; kilder wikipedia; celticsaints.org; northumbriacommunity.org; Ray Simpson i «Saints of the Isles»; P.E. Odden på katolsk.no).8 visninger

Comments


bottom of page