top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky - 8. mars

Hellig sky med minne- og merkedager: 8. mars er den internasjonale kvinnedagen. Det er også minnedagen for Senan av Scattery. Han ville ikke ha kvinner på besøk på sin hellige øy. Men han grunnla de to første kvinneklostrene i området.

Senan (Seanan) ble født ca år 488 nær utløpet til Shannon i Irland vest for dagens Limerick. Han var av bondeslekt. Senan betyr «Den lille vise mannen». Kanskje Seanan var oppkalt etter elve-gudinnen fra elven Shannon. Noen mener elven er oppkalt etter ham. For legenden forteller at han som gammel mann seiret over elvemonsteret Cathach.

Senan ble munk sør i Irland. Her grunnla han en kirke i Enniscorthy. Så dro han på pilegrimsreise til Roma. På veien grunnla han kirker i Cornwall og i Frankrike. Han besøkte graven til Martin av Tours, og han var innom David av Wales. Tilbake i Irland grunnla han flere kirker og klostre på øyer i elvemunninger. Som gammel mann ble han selv eneboer og senere abbed og biskop på øya Inis Cathaig, dagens Scattery Island.

Senan hadde en søster, Conaire eller Cannera. Hun var eneboer og misjonær lengre sør. Hun hadde en visjon om å bli gravlagt på øya til Senan. Men kvinner hadde ikke adgang der. Legenden forteller at Cannera argumenterte for kvinners likeverd som kristen. Og Senan lot seg overbevise. Han ga henne nattverd på stranden. Hun døde og ble gravlagt ved fjære sjø på stranden, slik at begges visjoner ble ivaretatt. Senan selv døde på reise på fastlandet. Han fikk pleie i kvinneklosteret Killeochailli («kvinnenes kirke») grunnlagt av ham (dagens Querrin). Senan/Seanan døde den 1. eller 8. mars i 544. Eller han ble gravlagt den 8. mars, og dette ble hans minnedag.

På bildet fra geograph.org.uk er ruiner på Scattery Island (foto Charles W Glynn CC BY-SA 2.0; kilder wikipedia; catholicireland.net; A. Mooney i celticsaints.org; Ray Simpson i «Saints of the Isles»; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de; A. Barry i «Lives of Irish Saints» på omniumsanctorumhiberniae.com).


6 visninger

Comentários


bottom of page