Hellig sky med minne- og merkedager: 6. november er minnedagen for Heinrich Schütz i lutherske kirker i Tyskland og Amerika. Han var en tysk kirkemusiker og komponist med stor betydning for utviklingen av menighetssangen og kirkemusikken i lutherske kirker. Noen kaller ham for den protestantiske kirkemusikkens far. I dag søker jeg trøst i hans begravelsesmusikk «Musikalischen Exequien» fra 1636. Heinrich Schütz opplevde og overlevde 30-årskrigen og pandemier. Han måtte også følge sin unge kone og sine to døtre til graven.
Heinrich Schütz (også Henricus Sagittarius) ble født 8. oktober 1585 i Köstritz, Thüringen. Familien flyttet til Weissenfels i Sachsen-Anhalt der familien drev et gjestehus. Landgreven fra Hessen overnattet der i 1598. Han oppdaget guttens musikalske talent og inviterte ham til sitt hoff i Kassel. Der fikk Heinrich en allsidig undervisning. I 1609 ga greven ham et stipend til å studere tre år i Venezia. I 1614 ble Schütz headhuntet til å bli hofforganist i Dresden. Fem år senere giftet han seg med Magdalena Wildeck. Hun døde i barsel i 1625. Dette var mens trettiårskrigen og pandemier herjet i Mellom-Europa. Ca en tredjedel av befolkningen døde. Schütz ville gi folk trøst og håp gjennom musikken. Etter hvert skrev han for bare små besetninger, for det var ikke lenger mulig til å framføre musikk med store kor. I flere perioder jobbet han også som kapellmester ved kongens hoff i København. I Norsk salmebok (2013) finner vi hans melodi til bibelteksten «Alle vender augo sine til deg».
Heinrich Schütz døde den 6. november 1672 etter datidens julianske kalender som fortsatt var gyldig i protestantiske land. Det tilsvarer 16. november i dagens gregorianske kalender. Han ble gravlagt i den gamle Frauenkirche i Dresden. Bildet fra commons.wikimedia.org viser minnesmerket for Heinrich Schütz i fødebyen Bad Köstritz, laget av Berndt Wilde i 1985 under DDR-tiden. Minnetavlene synliggjør kampen mellom gode og onde krefter i Schütz sin samtid, og kjærlighet som møter lidelse og liv og død (foto Radler59 CC-BY-SA 3.0; kilder: wikipedia; N. Endresen Dahl i snl.no; R. Grøm i Nytt Norsk Salmelexikon I 2011; J. Januschek i glaubenszeugen.de; J. Schäfer i heiligenlexikon.de).
Comments