top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 6.juli

Hellig sky 6. juli: Palladius var den første kjente misjonsbiskopen i Irland. Det fantes kristne mennesker i det romerske Britannia allerede før år 100 AD. Men Irland var aldri en del av Romerriket. Men kristne handelsmenn har nok seilet til Irland. Og det fantes kristne slaver der, som f.eks. Patrick.

Palladius var trolig født i Gallia. Han var sønn til en romersk embetsmann. Han var gift og hadde en datter. Palladius ble diakon hos Germanus av Auxerre. I år 431 sendte paven ham som misjonsbiskop til Irland. Palladius gikk i land i Arklow sør for dagens Dublin. Han grunnla kirker i Wicklow-området ved Irlands østlige kyst. Dette skjedde minst et år før Patrick ble sendt som misjonsbiskop til Nord-Irland. Palladius seilte så videre til Skottland. Det hevdes at han døde og ble gravlagt i Fordoun sør for dagens Aberdeen, trolig en gang mellom år 457 og 461. Han var da bare en båtreise unna Norge! Det årlige dyrskue-markedet The Paldy Fair i Fordoun var oppkalt etter Palladius.

Det er mulig at legendene har blandet sammen informasjon om Palladius og Patrick. Bildet fra geograph.org.uk viser ruinen etter St Palladius Chapel i Fordoun (foto Andrew Wood CC-BY-SA 2.0; kilder: wikipedia; Catholic Encyclopedia på newadvent.org; celticsaints.org; omniumsanctorumhiberniae.com; P.E. Odden i katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de; Ray Simpson i "Saints of the Isles").2 visninger

Comentários

Não foi possível carregar comentários
Parece que houve um problema técnico. Tente reconectar ou atualizar a página.
bottom of page