top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 5.juni

Hellig sky 5. juni: Tudno var eneboer og misjonær på 500-tallet i Wales. Han var en av de syv sønnene til den legendariske kong Seithenyn fra Cantref y Gwaelod. Hans kongerike var lavlandet vest for Wales der den store bukta Cardigan Bay er i dag.

Seithenyn var en lat drukkenbolt. Han gjorde ikke vedlikehold på jordvollene som beskyttet vadehavslandet mot storm og havstigning. En uværsnatt glemte han også å stenge slusen. Da brøt havet seg inn og oversvømte hele kongeriket. Slik ble Cardigan Bay til. Kongens sønner ville gjøre stedfortredende bot for sin late kongefar. Alle syv sønner gikk derfor i kloster.

Tudno fikk sin utdannelse i Bangor kloster. Så ble han eneboer på klippe-halvøya Cyngreawdr på nordkysten av Wales. Der bodde Tudno i en hule. Etter hvert bygde han sin kirke over stedet. Kirken og byen ble oppkalt etter ham: Llandudno (det betyr «kirken til Tudno»). Vikingene kalte halvøya senere for «Den store sjøormen», og slik heter den i dag: Great Orme. Dagens kirke på Great Orme er fra 1100-tallet. Der blir minnedagen til Tudno feiret i dag. På internett finnes mange bilder av Llandudno og kirken på Great Orme. Det går en kabel-jernbane opp dit fra byen. Tidligere ble kistene fraktet med Great Orme Tramway til kirkegården der. Det er også en gondolbane opp dit.

Bildet fra commons.wikimedia.org viser rester av en gammel skog fra det legendariske kongeriket Cantref y Gwaelod i vadehavet i Cardigan Bay (foto Richerman CC-BY-SA 3.0; kilder: wikipedia; celticsaints.org; brotudno.org.uk).
8 visninger

Comments


bottom of page