top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig Sky - 5.februar

Hellig sky med minne- og merkedager: 5. februar minnes vi de tidlige irske eneboere på Island. På 600- og 700-tallet bodde en rekke irske munker på Færøyene og Island. Da norske bosettere kom til Island i 868 og bosatte seg der fra 874, fant de rester etter irsk bosetting. Trolig bodde også «papaer» på Island samtidig med nordmennene. Ordet «papa» kommer fra latin og betyr «fader», det brukes som betegnelse for irske munker i Nord Atlanteren.

Den irske lærde munken Dicuil skrev i år 825 i sin geografi at irske munker på 700-tallet bodde på «Thule» (Island). Dicuil skrev også om midnattssolen. Vi vet ikke når Dicuil døde, og han har derfor ingen minnedag selv. Men vi kjenner navnet til Buo som var en irsk munk og misjonær et sted på Island som ble kalt «Esinberg». Buo døde rundt år 900, og hans minnedag er 5. februar.

Bildet fra commons.wikimedia.org viser nordlyset over Vikurkirkja fra 1934 i Vik i Mýrdal helt sør på Island, nærmest Irland (foto AstroAnthony CC-BY-SA 4.0; kilder: wikipedia og snl.no; J. Mac-Geoghedan i «The History of Ireland», Dublin 1844 p.196; Otto Hartig i Catholic Encyclopedia 1913; celticsaints.org; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de).
10 visninger

コメント


bottom of page