top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 5.april

Hellig sky 5. april: I dag våknet jeg til solskinn etter snøvær i går. Det er varslet skyer, men i kveld vil jeg synge «Se solens skjønne lys og prakt». Teksten er skrevet av Christian Scriver som har minnedag i dag.

Christian ble født 2. januar 1629 i Rendsburg i Slesvig som den gangen var dansk. Hans far og hans søsken døde under en pestpandemi da Christian var liten. Hans stefar døde da Christian var 7 år gammel.

En velhavende grandonkel betalte skolegangen for Christian i Lübeck og så på universitetet i Rostock. Christian ble prest i Sachsen, i Stendal, Magdeburg, og Quedlinburg. Han var teologisk luthersk ortodoks, men grepet av den tidlige pietismens åpenhet for mystikk og med fokus på en tro virksom i kjærlighet. Scriver var opptatt av at vi må vise barmhjertighet mot dyr. De er våre nære slektninger og hjelpere. På keltisk vis synger Scriver i sin kveldssalme om solnedgangen som la oss skimte Kristus i alt som skjer. Han skrev også en del andaktslitteratur. Hans «Sjeleskatt» ble lest mye i Danmark-Norge.

Scriver var gift fire ganger. Tre ganger ble han enkemann. Han ble far til 15 barn, men bare to av barna overlevde sin far. Christian Scriver døde den 5. april i 1693. Bildet fra commons.wikimedia.org viser gravplaten i Magdeburg: Scriver og hans fire ektefeller er framstilt som palmetrær som strekker seg mot solen (foto Jwaller CC-BY-SA 4.0; kilder wikipedia; snl.no; C.E. Carstens i deutsche-biographie.de; J. Januschek i glaubenszeugen.de; J. Schäfer i heiligenlexikon.de; S. Wernø Holter i Nytt Norsk Salmeleksikon III).
9 visninger

Comments


bottom of page