top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 4.mars

Hellig sky 4. mars: Owin var en nær medarbeider

til biskop Chad i Nord-England på 600-tallet. Owin ville heller tjene Gud med sine henders verk enn med studier og meditasjon. Hans spade var hans bønn.

Owin (også Owen og Owini) kom fra en angelsaksisk familie i East Anglia. Han ble stabssjef for prinsesse Ethelreda. Hun var først gift med en gammel mann. Som ung enke ble hun av politiske grunner giftet bort til kongen i Northumbria. Owin ledsaget Ethelreda til Northumbria. Da Ethelreda flyktet til klosteret i Coldingham ville også Owin bli munk. Derfor dro han til biskop Chad i Lastingham. Han kom dit med sin øks og spade for å gjøre en praktisk innsats. Owin satte opp små trekors langs veien for å hjelpe andre å finne fram til et kristent fellesskap.

Owin ble med Chad til Lichfield. En dag i slutten av februar 672 jobbet han på åkeren. Da hørte han himmelsk musikk fra bønnehytta til Chad. For en gruppe engler var kommet for å fortelle biskopen at han snart ville bli hentet til Guds himmel. Chad døde den 2. mars i 672. Owin døde enten 2 dager senere eller i 680. Han ble gravlagt nær graven til Chad der katedralen i Lichfield senere ble reist. Owin fikk ingen kirke oppkalt etter seg. Men han brukte sitt liv og sine henders verk til å hjelpe folk finne fram til Kristus. Bildet fra commons.wikimedia.org viser «Lichfield-engelen». Disse steinplatene fra 700-tallet ble i 2003 oppdaget under katedralen. De var trolig del av steinkisten til biskop Chad (foto Bs0u10e01 CC-BY-SA 4.0; kilder: brittania.com; northumbriacommunity.org; P. Cromerford på patrickcromerford.com; A Mooney i celticsaints.org; earlybritishkingdoms.com).
7 visninger

Comments


bottom of page