top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 4.mai

Hellig sky 4. mai: Conleth var en nær medarbeider av Brigid av Kildare på 400-tallet i Irland. For en uke siden leste vi om Assicus som var kobbersmeden til Patrick av Irland. I dag er minnedagen for Conleth, metallsmeden og altmulig-mann i klosteret til Bridgid i Kildare.

Conleth (også Conlaodh eller Conclaid) ble født rundt 450. Han ble eneboer i Old Conell nær dagens Newbridge øst for Kildare. Conleth var en from mann med profetiske og praktiske evner. Han var en dyktig smed og flink til å skrive og tegne. Brigid hentet ham som praktisk og åndelig veileder til sitt dobbelkloster for kvinner og menn i Kildare. Rundt 490 ble Conleth også vigslet til biskop. I tidlig kristen tid i Irland hadde biskopene først og fremst en seremoniell og liturgisk funksjon, og de var underordnet klosterlederne. Conleth og Brigid utfylte hverandre. Conleth ledet arbeidet med håndverk og skrivekunst i Kildare.

Nesten 70 år gammel la Conleth ut på pilegrimsferd til Roma. Den 3. eller 4. mai ca 519 ble Conleth drept av en ulv da han krysset skogen på vei til den irske kysten. Han ble etter hvert gravlagt i det gamle eneboersted Conell i Newbridge.

Bildet fra commons.wikimedia.org viser treskulpturen i Conleths minnehage «Crookedwood» i Newbridge. Statuen laget av Anette McCormack viser biskop Conleth med et barn på sine skuldre, barnet har et Brigid-kors i sin hånd (foto Joe Byrne FOP CC-BY-SA 3.0; kilder: wikipedia; celticsaints.org; J. O´Hanlon i omniumsanctorumhiberniae.com; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de).
7 visninger

Comments


bottom of page