top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 4.juni

Hellig sky 4. juni: Petroc var en kjent misjonær og klosterleder på 500-tallet i Cornwall og Bretagne. Petroc ble født ca år 468 i Wales. Han var av småkonge- og helgenslekt. Han ville ikke bli konge selv. Derfor seilte han til Irland der han bodde i over 20 år. Han var lærer for Kevin som vi leste om i går. Begge to var veldig glade i dyr.

Så seilte Petroc over havet til Cornwall. Der bygde han sin kirke ved dagens Padstow («Petroc’s stue»). Han hadde sin bønnecelle i Little Petherick. En stund bodde han sammen med 12 disipler og flere ville dyr på Bodmin Moors. I perioder virket han i Bretagne, der er han kjent som Perec. Petroc gjorde store reiser som skal ha ført ham til Roma og Jerusalem, og helt til det indiske hav. I India temmet han en ulv og tok den med seg hjem. En gang reddet Petroc en hjort som kong Constantine jaktet på. Han temmet også forskjellige monstre. Han helbredet en såret drage og omvendte den. I kunsten er Petroc ofte framstilt sammen med en hjort og/eller en ulv.

Petroc døde i 564. Skrinet hans havnet etter hvert i Bodmin der St. Petroc’s-kirken ble reist. Bildet fra commons.wikimedia.org viser Petroc-statuen i skulpturparken «Helgenes dal» (La vallée des Saints) i Bretagne (foto Milkomède CC-BY-SA 4.0; kilder: wikipedia; celticsaints.org; P.E.Odden i katolsk.no; J.Schäfer i heiligenlexikon.de; Ray Simpson i «Saints of the Isles»).

1 visninger

Comments


bottom of page