top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 4.april

Hellig sky 4. april: Keltiske eneboere var ikke de eneste som inspirert av ørkenmødrene og –fedrene reiste ut til ensomme hauger og holmer. Også i Østkirken fantes mange slike. Georg av Maleas levde på 400- eller på 800-tallet. Da foreldrene ville tvinge ham til å gifte seg, rømte han til Maleon- (Maleos) fjellet. Dette er Kapp Maléas helt sørøst på den greske halvøya Peloponnes. Det er et bratt og vanskelig tilgjengelig sted med lumske vinder og farlig hav rett utenfor. Der har det skjedd mange tragiske forlis. Homer forteller at Odysseus i antikken kom ut av kurs der og ble blåst bort på den 10-års lange odysseen.

Georgos Solitarios (også kalt Georg «den lille», trolig for å skjelne ham fra Georg dragedreperen) hadde evnen til å se inn i framtiden. Han levde et asketisk liv mens han ba for sjøfarerne han kunne se fra sin utpost. Men slik som på mange irske øyer og holmer ble han oppsøkt av flere og flere disipler. Han bygde et lite kloster for dem i fjellsiden. Aghios Georgios døde på en 4. april, i hvert fall ble dette hans minnedag.

På overgangen til 1900-tallet skrev flere aviser om en ny eneboer på Kapp Maléas: «The Hermit of Cape Maleas» var en engelsk sjøkaptein. Ca 1876 kolliderte hans skip med et gresk fartøy utenfor Kapp Maléas og gikk ned. Hans unge brud omkom i ulykken. Hun hadde vært med ham om bord, det var deres bryllupsreise. Tynget av sorg bygde han et lite kapell på en fjellhylle over havet. Der bodde han resten av sitt liv mens han ba og så ut over sjøen. Bildet fra commons.wikimedia.org viser Kapp Maléas (foto Ylvo CC-BY-SA 3.0; kildr: wikimedia; orthodoxwiki.org; oca.org/saints; johnsanidopoulos.com; Kathy Warnes i windowstoworldhistory.weebly.com; heiligenlexikon.de).
12 visninger

Commentaires


bottom of page