top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 30.mars

Hellig sky med minne- og merkedager: 30. mars er påskeaften i 2024, det er minnedagen for at Jesus lå i graven. I den tidlige kirken blant annet i de keltiske landene og i østkirken i dag var og er fokuset på Jesus sin seierrike ferd ned til dødsriket. Der forkynte Kristus frelse og forsoning for alle som var fanget i dødens mørke.

30. mars er også minnedagen for Osberga. Hun var en angelsaksisk kvinne av kongelig ætt. På 700-tallet grunnla hun et kloster som ble til dagens Coventry. Klosteret ble trolig ødelagt av den danske konge Knut den mektige i 1016 og nyopprettet 20 år senere. Osburga (Osburh) var gravlagt i Mariakirken. Denne tidligere klosterkirken var fram til reformasjonen den første katedralen i Coventry.

Den andre katedralen ble ødelagt i tyske bombeangrep 14. november i 1940. Ved siden av ruinene ble den nye katedralen innviet i 1962. Katedralene i Coventry er blitt et minnesmerket over krigens ofre. De er blitt symbolbygg for forsoning mellom tidligere fiender. Spikerkorset i Coventry er laget av tre spikre fra den bombede katedralen. De minner om Jesus som var spikret til et kors. Kopier av korset er gitt til kirker og minnesteder i flere land. Bildet fra commons.wikimedia.org viser spikerkorset fra Coventry i «Forsoningskapellet» fra år 2000 i Berlin. Det står der Berlinmuren var (foto Immanuel Giel Public Domain; kilder: wikipedia; saintsfeastfamily.com; katolsk.no).

5 visninger

Commentaires


bottom of page