top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky - 3.februar

3. februar er minnedagen for Ansgar som blir kalt for «Nordens apostel». Han døde den 3.2.865. Også flere av hans misjonærer i Danmark og Sverige minnes i dag.

3. februar er også minnedagen for Werburga av Ely og Chester. Hun levde på 600-tallet. Werburga (Werburgh) var en angelsaksisk kongsdatter. Hun ble født ca 650 i Mercia (Midtengland). Hennes skjønnhet tiltrakk seg mange friere. Faren ville gifte henne bort til en hedensk prins. Men hun nektet. Hun ønsket å få være en Kristi brud. Til slutt fikk hun lov til å bli nonne hos sin grandtante Ethelreda i Ely. Werburga ble etter hvert leder i klosteret på øya Minster-in Sheppey, før hun ble abbedisse i Ely. Hun grunnla flere klostre i Midtengland, bl.a. i Weedon, i Trentham og/eller Threckingham, og i Hanbury. Werburgas onkel kong Ethelrud gjorde henne til tilsynskvinne for nonneklostrene i Mercia.

Werburga hadde en stor omsorg for mennesker og dyr. En legende forteller at en flokk med gjess ødela avlingen i Weeton. Werburga formante gåseflokken og de fløy av sted. Men så kom gjessene tilbake og klaget og skrek. For en gås i flokken var blitt spist av en tyv. Werburga samlet sammen de døde gåsebein. Så vekket hun gåsen tilbake til livet, og villgåsa fløy glad av gårde sammen med flokken sin. Ingen gjess har siden ødelagt avlingen i Weedon.

Før sin død reiste Werburga rundt til alle sine klostre for å ta avskjed. Hun døde den 3. februar i 699 eller 700 i Trentham eller Threckingham. Hun ble først gravlagt i Hanbury. På 900-tallet ble Werburgas legeme flyttet til Chester. Et kloster ble reist over hennes grav. Den tidligere klosterkirken ble på 1500-tallet den anglikanske katedralen i Chester.

I kirkekunsten blir Werburga ofte avbildet sammen med gjess. På bildet fra commons.wikimedia.org er vestvinduet i Chester Cathedral laget av W.P. Carter Shapland i 1961: Det viser den hellige familie sammen med flere lokale helgener. Werburga står helt til venstre, med noen gjess i det lille bildet under seg (foto Stedent CC-BY-SA 3.0; kilder: wikipedia: earlybritishkingdoms.com; saintsfeastfamily.com; A. Mooney i celticsaints.org; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de).15 visninger

Comments


bottom of page