top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 29. juni

Hellig sky med minne- og merkedager: 29. juni er persok (Petersmesse) på primstaven. Dagen er til minne om apostlene Peter og Paulus. Begge to døde som martyrer i Roma.

Peter var lederen i disippelflokken. Han het Simon og var fisker. Jesus ga ham navnet Kefas som betyr «klippe» (Peter på gresk). Tradisjonen sier at han ble biskop i Roma og at han ble korsfestet med hode ned under Nero.

Paulus var en skriftlærd jøde med romersk statsborgerskap. Først forfulgte han de kristne. Men etter en Kristusvisjon ble han en viktig kristen misjonær. Også han døde som martyr i Roma. Han ble drept ved sverdet.

Den norske kirke markerer aposteldagen 6. søndag i treenighetstiden, 30. juni i år. Bildet fra commons.wikimedia.org er et utsnitt fra takmaleriet i klosteret Marienborn i Tyskland (foto Thomas Hummel CC-BY-SA 4.0; kilder: wikipedia; snl.no; kirken.no; J. Januschek i glaubenszeugen.de; P.E. Odden i katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de; Ray Simpson i «Saints of the Isles»; saintsfeastfamily.com).
2 visninger

Comments


bottom of page