top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 27. april

Hellig sky 27. april: Assicus var en dyktig koppersmed og metallarbeider på 400-tallet i Irland. Han ble døpt av Patrick, «Irlands apostel». Assicus var gift da han møtte Patrick. Han ble en nær venn og medarbeider av Patrick. Han lagde mange altere og klokker og bokhyller til kirker og klostre. Ca 450 gjorde Patrick ham til abbed-biskop i et nytt kloster, i Elphin. Det var enten Assicus eller en biskop Tassach som var til stede da Patrick lå for døden og som delte nattverden med ham.

Legenden forteller at Assicus måtte forsvare seg mot feilaktige løgner. Da rømte han fra Elphin. Han ble eneboer på den lille øya Ratlin O`Birne utenfor nordvest-kysten av Irland. Munkene fra Elphin lette etter ham. Etter syv år fant de ham og fikk overtale ham til å vende tilbake. Assicus ble syk på veien. Han døde og ble gravlagt på en ås langs veien sørvest for dagens Ballintra i Donegal.

Bildet fra geograph.ie viser dagens hovedvei sørvest for Ballintra. Den er lagt på den gamle ferdselsveien (foto David Dixon CC-BY-SA 2.0; kilder: wikipedia; celticsaints.org; omniumsanctorumhiberniae.com; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de).

5 visninger

Comments


bottom of page