top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 26.april

Hellig sky 26. april: Fríðrikur Petersen var en færøysk prest og politiker og salmedikter. Han ble født 22. april 1853 på Saltnes på Færøyene. Han kom fra en lærerfamilie. Faren var lagtingsmann. Fríðrikur tok realskolen i Tórshavn. Da han var tidlig i tjueårene gikk han på skole på Island. Han tok artium i Reykjavik i 1875. Deretter studerte han teologi i København. I 1880 giftet han seg med Sophie Amalie Wesenberg fra København. De ble prestefolk først på Sandoy på Færøyene, og senere på Suðuroy. I 1900 ble han prost for Færøyene, og da flyttet han til Nes på Eysturoy.

Petersen var en dyktig predikant og administrator. Han arbeidet for at flere kirker ble reist på Færøyene. Petersen var også en kjent dikter og forfatter. Han ivret for sitt færøyske morsmål og han arbeidet for bruk av det færøyske språk i kirken og gudstjenesten. Han oversatte Fadervår til færøysk, og salmen «Glade jul». Petersen skrev også flere salmer. Disse har en del likheter med nynorske fedrelandssalmer av Elias Blix og Anders Hovden. Petersens sang «Eg oyggjar veit» fra 1877 ble i en periode brukt som øyenes uoffisielle nasjonalsang. Petersen var politiker i partiet Sambandsflokkurin. De arbeidet for en union med Danmark. Han satt i flere perioder i Lagtinget på Færøyene, og i Landstinget i København. Han døde i Fredriksberg i København den 26. april i 1917.

Bildet fra commons.wikimedia.org viser Fríðrikskirkjan fra 1994 i Nes-Toftir på Eysturoy. Kirkebygget er oppkalt etter Fríðrikur Peterson (foto Erik Christensen CC-BY-SA 3.0; kilder: wikipedia; Anton Degn i Dansk Biografisk Leksikon på biografiskleksikon.lex.dk).
4 visninger

Commentaires


bottom of page