top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 24.mars

Hellig sky 24. mars: Caimin var en irsk eneboer og klosterleder på 600-tallet. Han hadde røtter i tre av Irlands kjente klaner og han var av kongelig ætt. Caimin ble en fremtredende lærd. Men så trakk han seg tilbake til øya Inis Cealtra i innsjøen Lough Derg. Innsjøen er en del av Shannon-elva, og den har mange holmer og øyer. Inis Cealtra betyr «kirke-øya». Der fantes allerede et kloster grunnlagt på 500-tallet av en annen Colum(ba). Caimin er en navneform av Colum. Mange helgener i Irland bærer dette navnet.

Caimin tiltrakk seg mange disipler. Inis Cealtra ble et senter for lærdom. Øya blir derfor også kalt for «Holy Island Inishkaltra». Klosteret ble utsatt for vikingangrep både i 836 og 922. I dag er det flere kirkeruiner på den ubebodde øya, og et høyt rundtårn som aldri ble ferdigstilt. Caimin selv døde mellom 644 og 654. Hans ønske var at kirken skulle bære sårene til alle som lider og vise dem Guds kjærlighet.

24. mars er også minnedagen for erkebiskop Oscar Romero i San Salvador. Han gjaldt først for å være en sosial konservativ prest og biskop. Drapet på en venn gjorde ham til en frittalende kritiker av militærjuntaen. Han søkte sosial rettferdighet for landets fattige og en rettferdig fred for alle i landet. Romero ble drept under messefeiringen på mandag, 24. mars 1980.

Bildet fra commons.wikimedia.org viser kirkeruiner på Inis Cealtra (foto Deadstar CC-BY-SA 3.0; kilder: wikipedia; A. Webb i «A Compendium of Irish Biography» 1878 på libraryireland.com; celticsaints.org; northumbriacommunity.org; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de).


6 visninger

Comments


bottom of page