top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 21.juni

Hellig sky med minne- og merkedager: 21. juni er vanligvis midtsommerdagen. Da minnes vi Dicuil, selv om solen i år «snudde» den 20. juni kl.22.50 norsk sommertid.

Dicuil var munk i et keltisk kloster i Frankerriket. Noen sier at han ble født ca 760 i Irland eller Skottland, og at han ble abbed i klosteret i Pahlacht. Andre identifiserer ham med den anonyme Hibernicus Exul som skrev historiske skrifter på slutten av 700-tallet.

Dicuil skrev flere astronomiske verk. I år 825 ga han også ut en geografi. I den forteller han om irske munker som i år 795 bodde en sommer på «Thule» (Island). Der ble det aldri mørkt. Slik beskriver Dicuil midnattssolen. Han drar den slutningen at det må være tilsvarende mørkt der om vinteren.

Det finnes en del keltisk inspirerte bønner til solverv-dagene. De takker Gud for variasjonene i naturen og i livet. Gudskapte motsetninger som f.eks. høyvann og lavvann eller kvinne og mann tiltrekker hverandre og utfyller hverandre. Og måtte vi søke lyset og den rette balansen i livet.

Bildet fra commons.wikimedia.org viser midnattssolen bak Kirkjufell nordvest på Island natt til 22. juni 2014 (foto Jon Gretarsson CC-BY-SA 3.0; kilder: wikipedia; snl.no; Charles Raymond Beazley i Encyclopædia Britannica 1911; Otto Hartig i Catholic Encyclopedia 1913).

3 visninger

Comments


bottom of page