top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 20.mai

Hellig sky 20. mai: Conall Cael var en irsk abbed på 500-tallet. Han grunnla sitt kloster på en liten tidevanns-øy utenfor Donegal nordvest i Irland. Øya ble siden oppkalt etter ham: Inishkeel eller Iniscoel, det betyr «øya til Coel». Den ligger rett utenfor en nydelig sandstrand. Ved fjære sjø går det an å rusle over til øya.

Conall var en nær venn til den blinde poeten Dallan Forgaill. Dallan var leder for bardene i Irland. Trolig var de to hverandres «anamcara» (medvandrer og veileder og åndelig venn). Dallan hadde ofte bedt Gud om å få dele graven sammen med Conall. En natt Dallan var på besøk på Inishkeel, ble klosteret overfalt av pirater. De hogget hodet av den gamle Dallan og kastet det i sjøen. Conall klarte å gjemme seg under angrepet. Nå ba han Gud under tårer at han måtte finne vennens hode igjen for å kunne gravlegge ham hel. Bølgene førte hodet tilbake til stranden. Legenden forteller at Conall la hodet inntil den døde kroppen. Da vokste delene sammen igjen. Dallan fikk sin grav på Inishkeel. Dette skjedde i år 594 eller 598. Noen år senere døde Conall og ble lagt i samme grav som Dallan. En håndklokke etter Conall er utstilt i British Museum.

Bildet fra geograph.ie viser innkommende tidevann skylle over strand-stien til øya Inishkeel til venstre (foto Kenneth Allen CC-BY-SA 2.0; kilder: wikipedia; omniumsanctorumhiberniae.com; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de).
4 visninger

Comments


bottom of page