top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 2.april

Hellig sky 2. april: Bronagh var en hellig jomfru på 400- eller 500-tallet i Irland. Noen legender hevder hun var blitt døpt av Patrick. Legendene forteller om hennes skjønnhet og åndelige begavelser. Bronagh (Bronach) grunnla et felleskap i Glen-Seichis («den omsluttede dalen») nordøst i Irland. Søstrene i Glen-Seichis ringte med en klokke for å advare sjøfolk mot farlig farvann.

Bronagh døde og ble gravlagt i Glen-Seichis. Stedet fikk navnet Kilbroney. Det betyr «Bronagh’s celle (eller kirke)». På den gamle kirkegården i Kilbroney står et 2,5 meter høyt steinkors fra 600-tallet som markerer Bronagh’s grav.

En legende forteller om en mystisk og usynlig klokke som i gamle dager ringte på Kilbroney kirkegård. På 1800-tallet rev en storm ned et gammel eiketre på kirkegården. Blant de eføy-kledde grenene ble det funnet en gammel klokke fra 900-tallet. Den ble trolig gjemt i treet under reformasjonen. Bildet fra geograph.ie viser Kilbroney High Cross (foto Gareth James CC-BY-SA 2.0; kilder: wikipedia; celticsaints.org; omniumsanctorumhiberniae.com; P.E. Odden på katolsk.no).
4 visninger

Comentarios


bottom of page