top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 17.mai

Hellig sky med merke- og minnedager: 17. mai feirer vi grunnloven fra Eidsvoll 1814. Denne dagen vil vi i 2024 også minnes at det i år er tusen år siden kristenretten fra Moster. Jeg vet ikke hvilken dager i 1024 kong Olav Haraldsson den senere hellige og biskop Grimkjell møttes med hvert sitt følge på øya Moster i Sunnhordaland. Det var nok om våren, for deres avtale mellom kirke og kongemakten skulle legges fram på de fire hovedtingene senere det året. Kristenretten innførte en ny type kalender med utgangspunktet i kirkeåret og helgendager. For eksempel var helligdagen «seljumannamesse» lagt til 8. juli. I år blir det derfor også 1000-års-feiring for Seljumannamesse.

På nettstedet moster2024.no ligger flere interessante artikler om kristenretten. Der påpekes at tingmøtet på Moster i 1024 innførte en ny måte å tenke på: Med en dreining fra makt og den sterkestes rett til en ny tenkning der rett og sannhet var forankret i Den treenige Gud. Når alle mennesker er skapt i Guds bilde, har også alle fått egen verdi. Uønskede barn kan ikke lenger bare overlates ulvene i skogen. Og svake i samfunnet som kvinner og slaver og fattige har menneskerettigheter de også. Et frø til et mer rettferdig samfunn ble sådd, selv om alle våre lover og ordninger aldri er helt perfekte og rettferdige.

Bildet fra commons.wikimedia.org viser bautasteinene ved Moster gamle kirke. På dem er Olav Tryggvason, biskop Grimkjell og Olav Haraldsson avbildet, tegnet av Johannes Mjeldheim og utført av Sverre Loge Pettersen 1979 (foto Rage52 CC-BY-SA 4.0; kilder: wikipedia; moster2024.no; Knut Rage i heimskringla.no/wiki/Moster_-_der_kristenretten_ble_satt).
6 visninger

Comments


bottom of page