top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 17. juni

Hellig sky 17. juni: Nectan var eneboer og misjonær i Devon og Cornwall på slutten av 400-tallet. Han var den eldste av de 24 helgenbarna til den halvlegendariske kong Brychan sør i Wales. Brychan skal ha fått inntil 63 barn med flere kvinner. 24 barn er oppført i helgenkalendere. Det store antall barn kan forklares med at mange i senere tid ønsket å bli oppfattet som etterkommere av Brychan. Helgenbarn-listene er ikke identiske, og Nectan er ikke nevnt i alle. I andre legender er hans halvbror Cynog den eldste sønnen til Brychan.

Nectan ble født ca 468. I voksen alder seilte han sammen med flere søsken og disipler over Bristol Channel til Devon. Der klatret han opp klippene ved Hartland og ble eneboer ved en kilde i skogen. Han bygde sin eneboerhytte der, og en liten kirke. Hans hellige søsken samlet seg hos Nectan en gang hvert år på årets siste dag. En stund bodde Nectan også nær Tintangel i Cornwall. Der søkte Ridderne av det runde bordet hans råd i jakten på den hellige gral.

Nectan ble drept av en tyv den 17. juni i 510. Tyven hadde stjålet Nectans to kuer. Nectan lette dem opp og konfronterte tyvene. Han ville omvende dem til Kristi sanne kjærlighet. Men de kappet bare hodet av ham. Den hodeløse kroppen skal med hodet i hånden gått tilbake til Nectans kilde og ble gravlagt der. Senere ble dagens kirke reist ved siden av graven, og skrinet ble flyttet inn der.

På bildet fra geograph.org.uk er St Nectan’s Church i Stoke i Hartland. Det høye kirketårnet er et kjent landemerke for sjøfarende langs Devons nordvestlige klippekyst (foto Richard Knight CC-BY-SA 2.0; kilder: wikipedia; celticsaints.org; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de; Ray Simpson i «Saints of the Isles»).
1 visninger

Comments


bottom of page