top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 17. februar

Hellig sky 17. februar: I går kom nyheten om at den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er død. I dag er minnedagen for erkebiskop Janani Luwum i Uganda. Han ble drept i 1977 av Ugandas president Idi Amin.

Janani Luwum var født i 1922. Han vokste opp i en kristen familie. 16 år gammel ble Janani Luwum grepet av vekkelsen i Øst-Afrika. Året etter begynte han en teologisk utdannelse. Fra 1969 var han biskop i Nord-Uganda. I 1974 ble han erkebiskop for den anglikanske kirken i Uganda og nabolandene.

Janani Luwum kritiserte offentlig diktatoren Idi Amin. Han var en tydelig stemme for ofrene til regimet. Derfor ble Luwum anklaget for forræderi. Den 16. februar 1977 ble han arrestert. Han ble myrdet samme dag eller dagen etter. Den offisielle rapporten hevdet at Luwum var omkommet i en trafikkulykke. Men hans kropp var full av kulehull. Vitner har senere forklart at Janani Luwum ble drept av diktatoren personlig. Luwums kone Mary Lawinyo måtte flykte med ekteparets ni barn til Ruanda. Bildet fra commons.wikimedia.org er fra Westminster Abbey i London: På vestveggen er statuer etter martyrer fra 1900-tallet. På bildet ser vi Luwum til høyre, sammen med Maximilian Kolbe fra Polen og Manche Masemola fra Sør Afrika (foto Jean-Christophe BENOIST CC-BY-SA 3.0; kilder: Wikipedia; churchofuganda.org; dacb.org; glaubenszeugen.de).23 visninger

Comments


bottom of page