top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 17.april

Hellig sky 17. april: Donnan og 52 ledsagere ble massakrert på øya Eigg i de indre Hebridene påskenatten 17. april i 617. Donnan var en av mange irske misjonærer som fulgte i Kolumbas kjølvann til Skottland. Donnan gjorde flere misjonsreiser over hele det nordlige Skottland. Det finnes flere kirker spredt over det skotske høylandet som er oppkalt etter ham («Kildonnan»). Donnan ba Kolumba om han ville bli hans anamcara (sjelevenn og mentor). Kolumba svarte profetisk at han ikke var verdig til å bli anamcara med en som kom til å dø som rød martyr.

Donnan bygde sitt kloster på øya Eigg. Påskenatten i 617 ble de overfalt av en gjeng væpnede menn. Disse var trolig blitt hyret inn av den lokale dronningen som ville bli kvitt klosteret på øya. Donnan ba om at de fikk feire ferdig midnattsmessen. Etterpå ble munkene brent inne.

Nesten 1000 år senere i 1588 skjedde det et nytt massakre på Eigg: MacLeod-klanen ville hevne seg på MacDonald-klanen. De røykla hulen der befolkningen fra Eigg hadde søkt tilflukt. 395 mennesker ble kvalt i hulen.

Bildet fra www.geograph.org.uk viser Kildonnan («cellen eller kirken til Donnan»). Helt til høyre i bildet ovenfor det hvite huset ved stranden kan vi skimte Kildonnan kirkeruin. Det var trolig der klosteret lå (foto Russel Wills CC-BY-SA 2.0; kilder: wikipedia; celticsaints.org; omniumsanctorumhiberniae.com; Ray Simpson i «Saints of the Isles»; saintsfeastfamily.com; P.E. Odden på katolsk.no).
1 visninger

Komentáře


bottom of page