Hellig sky 16.mai
- Mecky Wohlenberg
- 16. mai
- 2 min lesing
Hellig sky: 16. mai er minnedagen for Brendan sjøfareren, fra Irland. På 500-tallet skal han ha reist over Nord-Atlanteren og helt til Amerika. 16. mai er også minnedagen for Carantoc av Wales. Han reiste mye på omtrent samme tid mellom Wales og Cornwall, og Irland og Bretagne.
Carantoc (også kalt Carannog) ble født ca 470 i Wales. Han var sønn eller sønnesønn til kong Ceredig. Cardiganshire i Wales er oppkalt etter denne kongen. Dagen kom da Caradoc skulle bli konge selv. Han kledde seg ut som en tigger og gjemte seg i en hule i klippekysten vest i Wales. En due viste ham veien dit han bygde sin kirke i Llangrannog. Stedsnavnet betyr «kirke(gård) til Carannog». Etter noen år ledet Guds due ham til Cornwall. Kirken i Crantock er oppkalt etter ham. Så kalte kongen i Leinster i Irland Caradoc til seg. Kongen eide et hellig tre som Caradoc ville bruke til å bygge en kirke med. Men kongen nektet. Litt senere ble treet blåst ned under en storm, og Caradoc fikk lov til å bruke det. Treverket tok aldri slutt. Det ble til både en kirke og til brenneved som ga varme til mange fattige. Caradoc og/eller hans elev Ternog reiste til Bretagne og var misjonærer og kirkebyggere der. Så vendte Caradoc tilbake til Wales. Han samlet elever rundt sin hule i Llangrannog. Han hadde et lite steinalter som han brukte som flytende flåte. Caradoc kastet sitt alter i Severn-elva for å vise ham veien til neste oppdrag. Alteret førte ham til kong Arthur. Kongen ba Caradoc om å befri området fra en ond drage. Caradoc temmet dragen så den ble snill som et lam. Men han nektet å drepe udyret for dragen hadde bare spist syndere, sa Caradoc. Han bygde sitt kloster Cernach i Carrum, dagens Carhampton i Somerset. Caradoc døde i Irland den 16. mars ca år 540. Der minnes det også en Caradec eller Cairneach på samme dagen. Noen hevder at de to var samme person.
Bildet fra commons.wikimedia.org viser Caradoc-statuen i Llangrannog ved Cardigan-bukta vest i Wales (foto Hogyn Lleol CC-BY-SA 3.0; kilder: A. Mooney i celticsaints.org; P.E. Odden i katolsk.no; saintforaminute.com; J. Schäfer i heiligenlexikon.de; Ray Simpson i «Saints of the Isles» (2003); wikipedia).

Comments