top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 15. juni

Hellig sky 15. juni: Det er europamesterskap i fotball. Da passer det å minnes en walisisk helgen som het Drillo (eller Trillo). Han var misjonær og eneboer nord i Wales på 500-tallet. Flere kirker og landsbyer er oppkalt etter ham: Llandrillo betyr «kirke(gården) til Drillo».

Trillo var av bretonsk kongeætt. Han og hans åtte søsken ble disipler av den bretonske kirkelederen Cadfan. De fulgte med Cadfan da han og en stor gruppe kristne seilte fra Bretagne til Wales. Cadfan grunnla et berømt kloster på den hellige øya Bardsey nordvest i Wales. Den ble kjent som «øya med 20.000 helgener».

Trillo ble eneboer på fastlandet. Han grunnla flere kirker og klostre i område. Han bygde sitt bønnekapell over en kilde ute ved nordkysten i Llandrillo yn Rhos (Rhos-on-Sea på engelsk). Kapellet finnes fortsatt i dag. Trillo døde på en 15. juni, og den ble hans minnedag. Han ble gravlagt på Bardsey. Der har han sin grav sammen med over 3000 andre helgener.

Bildet fra commons.wikimedia.org viser Capel Sant Trillo i Llandrillo yn Rhos, fra 500-tallet. Kapellet skal være Storbritannias minste kirkebygning (foto Llywelyn 2000 CC-BY-SA 4.0; kilder: wikipedia, celticsaints.org; David Nash Ford i earlybritishkingdoms.com).
4 visninger

Comments


bottom of page