top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig Sky - 14. februar

Hellig sky med minne- og merkedager: 14. februar er Valentinsdagen. Valentin døde som martyr ca 279. Han har blitt en slags skytshelgen for kjærestepar.

14. februar er også minnedagen for Cronan. Han skal ha vært en tidlig kristen biskop på 600-tallet på Orknøyene. Dette var i så fall 500 år før Magnus Orknøyjarl og byggingen av Magnus-katedralen i Kirkwall.

Legendene forteller at Palladius var den første til å sende misjonærer til Orknøyene. Han ble ca år 430 sendt som misjonsbiskop til Sør-Irland. Han reiste muligens videre til det som er Skottland i dag. Han døde ca år 435 eller etter 457. Rundt 150 år senere sendte biskop Mungo Kentigern fra Glasgow misjonærer til øyene i nord der det senere bodde nordmenn. På 600-tallet skal Conran ha bodd i området nær dagens Kirkwall. Conan blir husket for sin nidkjærhet og sitt asketiske fromhetsliv. Det finnes ingen stedsnavn etter ham eller kirker vigslet til ham. Men det fantes trolig kristne mennesker på Orknøyene for 1500 år siden, bare en båtreise fra Norge. (Foto MeckyW privat: Kveldsbønn i Selje prestegård med utsikt mot Selja. Kilder bl.a wikipedia; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de; A. Butler «The Lives of the Saints»).
18 visninger

Comments


bottom of page