top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 12.mai

Hellig sky med minne- og merkedager: 12. mai er dagen da Kolumba i år 563 gikk i land på Iona. Kolumba var en kjent klosterleder i Irland. Den 8. mai leste vi om hans mor Eithne som fulgte ham til Skottland. Den 10. mai var minnedagen for Comgall som ledsaget Kolumba på flere av hans misjonsreiser. Kanskje Comgall og Kolumba var hverandres «anamcara» («soulfriend» og sjelevenn, medvandrer og veileder)? Da Comgall i år 597 fikk høre at Kolumba var død, skal han ha sagt: «En mann uten en anamcara er som en kropp uten et hode».

I år 563 måtte Kolumba forlate sitt kjære hjemland. Etter at han startet en copyright-krig i Irland, ble Kolumba dømt til det hvite martyriet. Han måtte seile til et sted der han ikke lenger kunne se Irland, for så å bosette seg bortenfor havet. Kolumba kom først til halvøya Kintyre vest for Glasgow. Men derfra kunne han fortsatt skimte Irland. Derfor seilte han videre til Iona. Her gikk han i land den 12. mai i 563. Han klatret opp på en ås, og nå var Irland utenfor synsvidden. Høyden fikk siden navnet Càrn Cùl ri Éirinn, det betyr «åsen med ryggen mot Irland». På Iona grunnla Kolumba sitt mest kjente kloster.

Før Kolumba døde den 9. juni i 597, sang han sin profetiske visjon over den hellige øya: «Iona i mitt hjerte, Iona i min kjærlighet. I stedet for munkenes sang skal man høre kvegets rauting. Men før verden går mot sin ende skal Iona igjen bli som det var» (Columbas profeti over Iona, oversatt av Harald Olsen). Bildet viser Iona Abbey, og Mecky med ryggen mot Atlanterhavet (foto Kristin Wohlenberg 2015; kilder: wikipedia; MW Hellig sky 2007; Hamish MacPherson i thenational.scot 9.5.2021; Harald Olsen i «Frodig fromhet i vest»).
2 visninger

Comentários


bottom of page