top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 12. juni

Hellig sky 12. juni: Eskil av Strängsnäs var en angelsaksisk misjonær. Han ble misjonsbiskop i Södermanland i Sverige. I går leste vi om Rimbert og den kristne misjonen på 800- og 900-tallet fra Hamburg-Bremen til Sverige. Fra 1000-tallet kom misjonærene til Sverige fra England.

Eskil ble født ca 1020 i England. Han fulgte sin slektning, den engelske misjonsbiskopen Sigrid, til Växjö. Sigfrid gjorde Eskil til biskop for skogmarkene i nord. Eskil opprettet sitt senter i Fors i Tuna. Der bygde han en steinkirke i romansk stil. Den 11. juni i 1080 eller 1087 ble han slått i hjel under en hedensk offerfest i Strängnäs, trolig der Strängnäs domkirke står i dag. Eskil ble gravlagt i Tuna som senere fikk navnet Eskilstuna. På grunn av Barnabas-messen 11. juni fikk Eskil sin minnedag den 12. juni.

På bildet fra commons.wikimedia.org er Eskil-skulpturen utenfor Fors kyrka i Eskilstuna. Den er laget av Sven Lundqvist i 1964 og viser Eskil komme til Tuna i båt (foto Hangsna CC-BY-SA 3.0, kilder: wikipedia; P.E.Odden på katolsk.no; J.Schäfer i heiligenlexikon.de).
3 visninger

Comentários


bottom of page