top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 11.mars

Hellig sky 11. mars: For 1200 år siden døde Oengus av Tallaght. Oengus (Aengus Culdee) ble født på midten av 700-tallet nær Cloneagh midt i Irland. Han gikk på klosterskolen i Cloneagh. Senere ble han eneboer i Disertbeagh og så i Dysert Enos. Stedsnavnene «Disert» og «Dysert» kommer fra latin «desert» som betyr ørken. Ordene blir brukt på steder i Irland der en kristen eneboer hadde sin «ørken»-eneboer-bønnehytte. Oengus hadde også en eneboerhytte eller han grunnla et kloster i Dysert Aenghusa sør for Limerick.

Oengus ble munk og abbed og kanskje også biskop i klosteret i Tallaght. I dag er dette en forstad til Dublin. Klosteret ble et senter for Culdee-reformen. Ordet kommer fra Céile Dé som betyr «Guds tjener». De la stor vekt på askese og bønnelivet i klosterne.

Oengus er forfatteren bak den første kjente gammelirske helgenkalender Félire Óengusso med en helgendag for hver dag gjennom året. Han var trolig også en av redaktørene bak martyrkalenderen fra Tallaght. Hans kalendere er en viktig kilde for den hellige sky av vitner i tidlig kristen tid i Irland.

Oengus døde på fredag 11. mars i 824 (eller i 819 eller 830) i sin gamle eneboercelle i Disertbeagh der han hadde samtalt med engler. Han ble gravlagt i Cloneagh. Bildet fra commons.wikimedia.org viser St. Fintans-treet ved gravplassen i Cloneagh (foto Andreas F. Borchert CC-BY-SA 3.0; kilder: wikipedia; A. Mooney i celticsaints.org; omniumsanctorumhiberniae.com; P.E Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de).
9 visninger

Kommentare


bottom of page