top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig Sky - 11. februar

Hellig sky 11. februar: Gobnait (Gobnet, engelsk Abigail) var en hellig jomfru i Irland på 400- og/eller 500-tallet. Hun var av kongelig ætt og en dyktig birøkter. En gang jaget hun en røver på flukt med hjelp av en bisverm. På grunn av en familiefeide måtte Gobnet flykte til Aran-øyene. På Inisheer finnes kirkeruinen Cill Ghobnait («Gobnaits celle» eller kirke) på stedet der hun hadde sin eneboercelle. En engel fortalte henne at dette ikke var plassen for hennes død og oppstandelse. Ni hvite hjorter ville vise henne hennes «place of resurrection». Gobnait dro av sted sørover i Irland. På veien grunnla hun flere kirker. Først så hun tre hvite hjorter, så fant hun seks hvite hjorter. I skogen ved Ballyvourney fant hun ni hvite hjorter som gresset. Og der grunnla hun sitt kloster.

Gobnet hadde en stor kjærlighet for alt som lever. Hun hjalp alle som var syke. Med sin bie-honning helbredet hun mennesker og dyr. Hun tegnet en verne-ring rundt området og ingen der ble smittet av pest-pandemien.

Gobnait er skytshelgen for bier og birøktere. I Ballyvourney er hennes hellige kilde. Noen ganger skal en kunne se en hvit hjort som beiter der. På gjerdene rundt kirkegården i Ballyvourney er det avbildet flere hjort. Bildet fra commons.wikimedia.org viser Cill Ghobnait på øya Inisheer. Der lå Gobnaits bikube-lignende eneboercelle (foto Laurel Lodged CC-BY-SA 3.0; kilder: wikipedia; celticsaints.org; omniumsanctorumhiberniae.com; saintsfamily.com; P.E. Odden på katolsk.no).


7 visninger

Comments


bottom of page