top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 10. juni - Sigrid Undset

Hellig sky 10. juni: For 75 år siden døde forfatteren Sigrid Undset. Hun ble født den 20. mai1882 i Kalundborg i Danmark. Moren var derifra. Sigrid vokste opp i Kristiania. Etter farens død jobbet hun i 10 år som kontordame. Dette ga henne innsikt i arbeiderklassens og småborgerskapets livsvilkår. Med sine inntekter forsørget hun sin mor og sine søstre. I 1907 ga hun ut sin første roman. I 1909 fikk Sigrid et reisestipend. I Roma traff hun kunstneren Anders Svarstad. De giftet seg i 1912 og fikk tre barn. I 1919 flyttet hun fra sin mann til Bjerkebæk ved Lillehammer.

Undset hadde ofte meninger som ikke var politisk korrekte. Hennes romaner med kvinnelige hovedpersoner ble kritisert fra både konservativt hold og av kvinnesaksforkjempere. Hennes mest kjente verk er trilogien om Kristin Lavransdatter, skrevet 1920-22. I forbindelse med sin konvertering til den katolske kirke i 1924 søkte hun om skilsmisse fra sin mann. Fra 1927 var hun lek medlem av dominikanerne. Fra midten av 20-årene framsto Undset som en stridbar og lærd katolsk debattant som ofte lå i konflikt med lutherske prester og biskoper. Hennes kristne syn på menneskeverdet ble synlig i engasjementet for både jøder og alenemødre og utstøtte grupper. Hennes datter Maren Charlotte var født med nedsatt funksjonsevne. Hun døde på 30-tallet.

I 1928 ble Undset tildelt Nobelprisen i litteratur. Hun ønsket å kjøpe seg hyttetomt på den hellige øya Selja, men fikk avslag fra soknepresten og kommunen. De fryktet for etableringen av et katolsk senter i Selje.

Sigrid Undset advarte tidlig mot Hitler-Tyskland og nazistenes menneskesyn. Etter den tyske okkupasjonen måtte hun flykte fra Lillehammer. Sønnen Anders falt i kampene ved Gausdal 27. april 1940. Sigrid og sønnen Hans reiste via Sovjetunionen og Japan til USA. Der engasjerte hun seg i kampen for et fritt Norge.

Sigrid Undset døde den 10. juni i 1949 på Lillehammer. Hun er gravlagt på Mesnali kirkegård. Bildet viser klosterstien på Selja der Sigrid Undset ønsket å bygge seg hytte (foto MW; kilder: wikipedia; Christine Hamm i snl.no; Liv Bliksrud i nbl.snl.no; Torkjell Djupedal i guideboken for Selja kloster).
5 visninger

Comentários


bottom of page