Hellig sky med minne- og merkedager: 10. august er larsok på primstaven. «Larsmesse» er til minne om erkediakonen Laurentius (Lars). Han døde 258 som martyr i Roma.
10. august er også minnedagen for Erik Plovpenning. Han var en dansk middelalderkonge som «ble helgen» etter sin død. Mange såkalte helgenkonger vitnet ikke først og fremst gjennom sine hellige liv, men gjennom døden og graven. Erik ble født i 1216 som en sønn til kong Valdemar Seier. Han var oldebarnet til Knut Lavard («Knut som jager julen ut»). Fra 1231 ble han medkonge i Danmark, og fra 1241 var han enekonge. Han var en kirkens venn og en legbror i fransiskanerordenen. Men han fikk fiender i kirken og blant stormennene. Han trengte penger til borgerkrigen mot sine brødre, dessuten drømte han om et kors- og røvertog til Estland. Derfor innførte han en skatt på en penning (en liten mynt) per bonde som eide sin egen plov (plog). Dette falt ikke i god jord. Det ble ikke noe korstog heller. Men ettertiden husker ham som Erik Plovpenning.
Under et freds- og forsoningsmøte natt til Laurentiusdagen 10. august 1250 ble Erik i Schleswig (Slesvig) tatt til fange av sin bror Abel. Erik ba om å få skrifte sine synder for en prest. Så ble han halshogget. Etterpå ble liket kastet i Schlei-fjorden (Slien). Men det fløt opp igjen og ble gravlagt i Schleswig. Etter flere undere ved graven ble skrinet overført til den kongelige gravkirken i Ringstedt. Bildet fra commons.wikimedia.org viser Schlei-fjorden med domkirken i Schleswig, sett fra Haddeby, vikingtidens Hedeby (foto Wikitours CC-BY-SA 3.0; kilder: wikipedia; P. E. Odden i katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de).
Comments