top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky 1.mai

Hellig sky 1. mai: Asaph var den andre abbed og biskop i Llanelwy, dagens St Asaph nord i Wales. Asaph levde på 500-tallet. Han var av kongelig ætt, og han var en slektning av den kjente Mungo Kentigern fra Glasgow.

Mens Mungo Kentigern bodde i eksil i Wales, ble Asaph hans disippel. De grunnla rundt 560 et kloster ved elven Elwy. Mungo Kentigern pleide å be stående i det iskaldet vannet i elven. Da Asaph så sin mester slepe seg tilbake til munkecellen skjelvende av kulde, ville han hente ild for å varme ham. Men han hadde ikke noe ildfast beholder. Da bar han med seg glødende kull i sitt forklede uten at klærne eller Asaph selv ble brent. Etter noen år fikk Mungo Kentigern vende tilbake til Glasgow. Han innsatte Asaph som leder i Llanelwy. Asaph døde 1. mai trolig i 596. Han ble gravlagt i Llanelwy. Trekirken ble senere erstattet av en steinkirke. Dagens katedral er fra 1200-tallet. Siden da er byen oppkalt etter Asaph.

St Asaph er en av de minste katedralbyene i Storbritannia med en av landets minste katedraler. Byen fikk sin offisielle status som «city» først i 2012. Bildet fra geograph.org.uk viser katedralen i St Asaph (foto Graham Hogg CC-BY-SA 2.0; kilder: wikipedia; celticsaints.org; D. Nash Ford i earlybritishkingdoms.com; Ray Simpson i «Saints of the Isles»; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de).
4 visninger

Comments


bottom of page