top of page
  • Mecky Wohlenberg

Hellig sky

Hellig sky: 23. mars er minnedagen for eneboerne på fugleøya Inner Farne sørøst for Lindisfarne. Æthelwold (Ethelwald) ble født midt på 600-tallet i det angelsaksiske England. Han ble munk i Ripon. I 687 etterfulgte han Cuthbert som eneboer på øya Inner Farne i øygruppen Farne Islands. Han ble den tredje eneboeren på øya, etter Aidan og Cuthbert. I 12 år bodde Ethelwald på Inner Farne. Han døde den 23. mars i 699.

Felgild etterfulgte Ethelwald. Han ble født ca 651. Han bodde på Inner Farne til han døde i 725. Kirkehistorikeren Beda skrev om alle disse fire eneboerne som holdt ut i bønnekampen mot ondskapens makter. Bedea forteller om tegn og undere knyttet til deres forbønner. Beda har trolig selv møtt noen av dem som hadde oppsøkt Felgild på Inner Farne.

Fra 1151 var Bartolomeus av Farne eneboer på øya. Han var av skandinavisk avstamning og var først munk i Durham. Fra 1100-tallet var det munkene fra Durham som bemannet bønnehytten på Inner Farne. Bartolomeus døde den 24. juni i 1193 etter 42 år på øya. Bildet fra geograph.org.uk viser St.Cuthbert’s Chapel på Inner Farne. Det ble reist der eneboerhytten var. Det er snø på Cheviot Hills i bakgrunnen (foto Walter Baxter CC BY-SA 2.0; kilder: wikipedia; S. Baring-Gould i «The Lives of the Saints» fra 1877; Kate Tristram på lindisfarne.org.uk; northumbriacommunity.org; Ray Simpson i «Saints of the Isles»; P.E. Odden på katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de).
6 visninger

Comments


bottom of page